Early morning kita masak breakfast. Nasi goreng dgn sandwiches....nasi goreng dua periuk and sandwiches 1 setengah pek gardenia yg tinggi tu...Byk kan...org kat umah pun ramai.Then lebih kurang pkul 10.30 pg masak utk lunch. Kat depan umah, acik2 dgn wak2 kita tgah pkul telur 50 biji utk buat adunan bahulu tu...tiga empat org gak pkul telur dgn gula tu. sayangnya takde tangkap gmbar sepanjang proses buat bahulu nie...Back to saya yg kt masak dapur. OK menu hari ini seperti berikut:
Udang Masak Merah
Bayam Masak Lemak
Ayam Goreng
Taucu Udang
Sambal belacan
Setelah lebih kurang 1.5 jam godek2 kat dapur siap masak sya proceed keluar plak. Sambung buat bahulu. Bancuhan dh siap so tinggal nk bakar. Tungku buat tiga. Sorang jaga api, sorang masuk dlm acuan. and sorang lagi angkat bahulu bila dh siap.
For starters, mmg payah nak setup bara api kat daput tanah liat tu. After few trials alhamdulillah BERJAYA. Saya ditugaskan utk masuk adunan dlm acuan. Kena org sabar je yg bole buat ni. Ha..ha..sabar ke saya.
Pkul 3.30ptg tadi baru siap dan hasilnya akan di upload nanti.... Mmg Sedap and fluffy Bahulu tu. Tabik spring kat org yg pkul telur.... Nyum..nyum...pekena satu dulu...eh..dua r...eh..tiga r...
No comments:
Post a Comment